Info

Årets Nyföretagare 2017

Journalist i ny roll blir årets nyföretagare i Lund

Cecilia Nebel

Cecilia Nebel

Cecilia Nebel har på kort tid byggt upp ett blomstrande företag – Nebel Media AB – kring angelägna livesamtal och konstruktiv journalistik inför publik.

 


Cecilia Nebel, Nebel Media AB
Foto: Patrick Persson

PRESSMEDDELANDE 2017-05-03
Årets Nyföretagare i Lund 2017 heter Cecilia Nebel. Hon har på kort tid byggt upp ett blomstrande företag – Nebel Media AB – kring angelägna livesamtal och konstruktiv journalistik inför publik.

För de flesta är Cecilia Nebel mest känd som journalist och krönikör. Men parallellt med den karriären har hon också ägnat sig åt entreprenörskap i olika former. Den som läser hennes CV får bland mycket annat veta att hon redan under studietiden drev en egen tidning om studenters företagande och att hon var en av grundarna av entreprenörskapsstiftelsen Drivhuset i Malmö.

– Jag var engagerad i Drivhuset under flera år, men hade ända sedan jag var barn velat bli journalist, berättar Cecilia Nebel. Vägen dit gick via journalistlinjen i Skurup och en praktikplats på Sydsvenskan.

Praktikplatsen blev till sommarjobb, som blev till ett vikariat, som förlängdes och så småningom ledde till ett jobb som reporter på Sydsvenskans kulturredaktion. Men karriären skulle snart ta en annan vändning. Sydsvenskan stod inför stora förändringar, den interna kommunikationen behövde förstärkas och Cecilia Nebel anställdes som intranätredaktör. Parallellt var hon chefredaktör för musiktidningen Opus som maken Johannes Nebel startat.

– Under den här tiden växte Sydsvenskan till en koncern. Det var många strategiska och ofta obekväma beslut som skulle fattas och behovet av en väl fungerande intern kommunikation växte. Jag presenterade mina idéer för ledningen, de föll i god jord, jag anställdes om koncernens informationschef och ingick i ledningen.

Cecilia Nebel beskriver de föjande åren som jobbiga, men mycket lärorika. Så småningom började hon längta tillbaka till det journalistiska hantverket och gick från chefsjobbet till att bli lokalreporter i Lund, med uppgift att bevaka universitetet.

– Det var i mötet med universitetsvärlden som jag började fundera på om man inte kunde göra mer och på nya sätt för att föra ut kunskapen till fler. Och så gillar jag själva intervjuandet.

Förutom att skriva började Cecilia Nebel ta så många uppdrag hon kunde som samtalsledare och moderator för Sydsvenskan. Det gav blodad tand och ledde till en idé om att göra talkshow. Idén presenterades för HD/Sydsvenskan och Late Night Lund var fött.

– Jag ville skapa ett slags lokalt Skavlan-koncept utifrån Lunds fina förutsättningar med många intressanta profiler och en engagerad publik. Premiären i januari 2015 blev en succé och har sedan dess fortsatt att gå för fulla hus.

Uppmuntrad av framgången med Late Night Lund och med en hel säck egna idéer som väntade på att förverkligas, såg Cecilia Nebel möjligheten att kombinera sina båda professionella intressen. Journalistiken och entreprenörskapet skulle förenas i ett eget företag. Efter elva år på tidningen sade hon upp sig. En god vän tipsade om att Lunds NyföretagarCentrum (LNC) kunde hjälpa till.

– Själva företagsstarten klarade jag själv, men jag kände att jag ville ha ett bollplank. Jag hade turen att komma med i LNCs mentorprogram, med rådgivaren Gunilla Savring som mentor. Vi fick bra kontakt och Gunilla hjälpte mig att välja, välja bort, strukturera och prioritera bland mina idéer. Processen ledde till en ökad säkerhet när jag valde att kasta loss och bli min egen.

Efter ett och ett halvt år har Cecili Nebel och hennes företag Nebel Media AB fullt upp. Bland tjugotalet uppdragsgivare finns förutom HD/Sydsvenskan med Late Night Lund, även Lunds Kommun, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö Högskola, Dunkers Kulturhus och många fler. Till sommaren bär det av till Almedalen, där hon kommer att leda samtal och debatter inom ett brett spektrum av ämnen.

– Det finns ett stort och ökande intresse för offentliga samtal kring kultur- och samhällsfrågor och jag märker en ökande efterfrågan på det jag kan erbjuda. Jag ägnar mig fortfarande åt journalistik, men i en friare roll. Jag tycker att alltför många debatter bidrar till polarisering, att man skjuter på varandra från varsin skyttegrav. Jag vill både ringa in problemet och med samtalet som medel få människor att hitta lösningar utifrån det som förenar snarare än det som skiljer. Entreprenören i mig drivs naturligtvis också av de affärer jag kan skapa och just nu brottas jag med olika strategier för hur jag ska kunna expandera ett företag som är så knutet till mitt eget varumärke, utan att själv behöva göra allt.

Ett produktionsbolag? Ett mediebolag för konstruktiv journalistik? En föreläsarpool… eller något helt annat? Den som lever får se och den som träffat Cecilia Nebel vet, att här råder ingen brist på vare sig i idéer eller energi.


För ytterligare information, kontakta

Cecilia Nebel tel. 0706-912322, e-post: cecilia.nebel@nebelmedia.se och/eller LNCs VD Gabriel Olsson, tel. 046-286 88 05 e-post: gabriel.olsson@Lnc.ideon.se