Info

Årets nyföretagare 2013

Marcus Anderssonchristian_2013
Marcus Andersson och Christian Eriksson

Årets Nyföretagare ordnar rätt kompetens i butiken

Lunds Nyföretagarcentrum har utsett Marcus Andersson och Christian Eriksson, grundare av bemanningsföretaget Bemannica AB, till Årets Nyföretagare i Lund 2013. De får utmärkelsen för att med ett helt eget affärskoncept ha byggt upp ett blomstrande tjänsteföretag.

Marcus Andersson och Christian Eriksson började tidigt extrajobba i olika ICA-butiker i Stockholm. När de senare studerade på Ekonomihögskolan i Lund föddes idén att starta ett bemanningsföretag med inriktning enbart på ICA-butiker.

— Gemensamt för de butiker vi jobbat i var att de fick lägga ner mycket tid och arbete på att hitta personal, både för korta vikariat och för längre perioder, berättar Marcus Andersson. Vi började fundera på hur vi skulle kunna lösa problemet.

Bolaget Bemannica bildades i slutet av 2010. Strax därefter startades ett pilotprojekt med en ICA-butik i Lund.

— Det gick väl sådär, men vi lärde oss en massa under det halvår som projektet varade. Bland annat att inte bara jobba med goda vänner.

När pilotprojektet avslutats växte företaget snabbt. En milstolpe var när Bemannica sommaren 2012 blev ett auktoriserat bemanningsföretag genom branschorganisationen Almega. Företaget finns idag i Lund och Stockholm och samarbetar med ett knappt 50-tal ICA-butiker i Skåne och Stockholm-/Uppsalaområdet. Kärnan i verksamheten är kundmottagningen, som är öppen varje dag mellan 06 och 22. Ett avancerat affärssystem håller reda på scheman, kompetenser och tillgänglighet.

— När butikerna behöver extrapersonal är det snabba ryck som gäller och det är inte ovanligt att vi får mindre än tre timmar på oss. Ändå löser vi bemanningsproblemet med rätt kompetens på rätt plats i 97 procent av uppdragen.

Det kan tyckas som en enkel uppgift att bemanna ICA-butiker, men faktum är att en vanlig butik omfattar en lång rad olika specialkompetenser – från manuell köttdisk till frukt och grönt och kassapersonal. Grunden i Bemannicas affärsidé är att bara anlita personer som tidigare arbetat på ICA. Det gör att behovet av upplärning i princip försvinner – personalen kan gå direkt ut på golvet och jobba.

— Vi har en kandidatdatabas på cirka 8 500 personer som någon gång jobbat i ICA-butik, men för att komma med i vår personalpool måste man först gå igenom en personlig intervju. I poolen finns idag 300 personer och vi täcker i princip alla förekommande kompetenser.

Bemannica har sedan april 2012 funnits i LIFT – Lunds NyföretagarCentrums inkubator för tjänsteföretag.

— Genom kompetensen i LIFT undvikit många fallgropar, säger Marcus Andersson.

2012 omsatte Bemannica 6,25 miljoner kronor. Till sommaren kommer ett tredje kontor att öppnas, i Göteborg.

Priset till Årets Nyföretagare i Lund delas ut vid en ceremoni i Lunds Rådhus onsdagen den 10 april kl 12.00.

Motivering, årets nyföretagare:

Lunds NyföretagarCentrum utser Marcus Andersson och Christian Eriksson, grundare av Bemannica AB, till Årets Nyföretagare i Lund 2013, med följande motivering.

För att, med en imponerande fingertopps- och servicekänsla, ha utvecklat en helt egen affärsidé till ett blomstrande företag med stora framtidsmöjligheter.

 

Kontakt

För ytterligare information, kontakta marcus.andersson@bemannica.se tel 046-15 99 51 eller LNCs VD gustaf.hamilton@lnc.ideon.se tel 046-286 88 03.