Info

LNC-lunchen 13 oktober – Marco Smedberg, ”Ledarskap – Att leda i svåra lägen”

”Ledarskap – Att leda i svåra lägen”

Dagens lunchtalare: Marco Smedberg, militärhistoriker och överstelöjtnant

Vad kan man generellt lära av att studera militär ledning? Vilka av dessa lärdomar och tillämpningar kan, trots de olika förutsättningarna, användas för att åstadkomma en bättre civil ledning? Marco Smedberg kommer att diskutera vad man kan ha för nytta av att studera militär ledning.

marcosmedbergLedning handlar om att samordna mänskligt agerande och resurser av olika slag i komplexa och dynamiska situationer. I vårt moderna samhälle tycks ledning i vid bemärkelse bli allt mer komplicerad. Det är till och med så att ledning numera nästan mer verkar handla om att samordna verksamheter än att åstadkomma resultat.

Militär ledning har alltid varit resultatorienterad och därför finns det skäl att studera dess tillämpning. Detta syns särskilt i krig, varför vi valt det som utgångspunkt som motsats till när allt fungerar väl.

Syftet är att lyfta fram olika aspekter på ledning när det är svårt att fatta beslut, när beslut dessutom får allvarliga konsekvenser, när långsiktig planering och kortsiktig verksamhet genomförs samtidigt och när man är beroende av att chefer vågar och klarar av att ta ansvar.

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Militär ledning (2001), Vietnamkriget (2014). 
Marco är flitig anlitad som föredragshållare och håller även utbildningar, workshops och slagfältsguidning. Hans krönikor är uppskattade och har en stor läsekrets.


Speaker´s Corner – Aktuellt

Som Stödföretag har du möjlighet att under 10 minuter kommentera en aktuell nyhet.


Fler nyheter

Årets LNCs studieresa går till Bryssel onsdag 5/10 med hemkomst lördag 8/10 – resans tema är ”Europeiska Unionen”
Se bifogad länk: Programmet i Bryssel


Betala och anmäl dig här. Snabbt och smidigt.

paysonOBS! Betalning av lunchkostnaden SEK 125:- kan endast göras med bankkort. Första gången registrerar du dig, direkt därefter kan du göra enkelt göra din betalning med Visa/Mastercard. Nästa gång behöver du bara mailadress och loginkod.

Till betallänken →